close

Waaraan moet een goed design van mijn website voldoen?

website design

Waaraan moet een goed design van mijn website voldoen?

Stel, je hebt een goed plan voor het starten van een website. Je hebt een bedrijf, je hebt een duidelijk doel ermee, je hebt een mooie domeinnaam gereserveerd, en nu wil je een mooie website (laten) ontwerpen. Wat is een goed website design en waarom is dit belangrijk? Goed website design gaat niet alleen over hoe een website eruit ziet, maar ook over hoe (goed) hij werkt. Oftewel, naast het visueel design is er ook sprake van het interactiedesign. En wel vanuit het oogpunt van de bezoekers of gebruikers, niet vanuit jouw visie. O ja, ook vanuit het oogpunt van de zoekmachines is goed design een voorwaarde voor succes. Lees hieronder wat goed website design inhoudt.

Doel van website design

Goed, je hebt een algemeen doel met je website, maar hoe vertaal je dat naar je website design? Per pagina van je website moet je eigenlijk een (bezoekers)doel vaststellen, bijvoorbeeld informatie vinden, entertainment, aanmelden, kooptransactie etc. Het design moet hierop aangepast worden.

Visuele elementen van website design

• Welk lettertype gebruik je op je website? Onderzoek heeft aangetoond dat website bezoekers de voorkeur geven aan schreefloze (Sans Serif) lettertypes zoals Verdana en Arial boven die met schreef zoals Times Roman. Gebruik vooral ook niet te veel verschillende lettertypes en -groottes door elkaar. En maak slim gebruik van witregels en open ruimtes om een rustig, moderne indruk te maken. Minder is beter!
• Een uitgebalanceerd kleurenschema zorgt voor een prettige gebruikerservaring. Pas complementaire kleuren toe en zorg voor een goed contrast tussen tekst en achtergrond. Maak spaarzaam gebruik van opvallende kleuren zoals oranje of rood, bijvoorbeeld voor knoppen of Calls to Action.
• Beelden zeggen vaak meer dan woorden en goed gekozen foto’s kunnen helpen om de bezoeker een positief gevoel te geven en zich te identificeren met je merk. Video’s zijn een perfect medium om kort en krachtig een boodschap over te brengen en beleving te creëren.

Interactie- en navigatiedesign

Wat wil je dat bezoekers doen op elke pagina? Hoe hangen pagina’s met elkaar samen? Hoe gemakkelijk kunnen bezoekers van de ene pagina naar de andere gaan zonder te weg kwijt te raken? Goed website design zorgt voor een overzichtelijke indeling, heldere klikpaden en hulpmiddelen zoals een ‘broodkruimelpad’ en een sitemap. Handige vuistregel: zorg dat elk pagina’ in maximaal drie klikken te bereiken is.

Gebruik voor vergelijkbare pagina’s, bijvoorbeeld productpagina’s, een identieke lay-out; dit maakt de site herkenbaar en vergemakkelijkt het doorzoeken. Houd rekening met het zogenaamde ‘F-patroon’: lezers zien het eerste wat linksboven op een pagina staat en wat rechtsonder staat wordt vaak niet eens gezien. Zet belangrijke informatie dus linksboven en dwing je bezoekers niet tot een onnatuurlijk leespatroon.

Webdesign waarmee computers en mobieltjes goed werken

Goed webdesign zorgt ervoor dat de pagina’s van je website snel laden, door gebruik te maken van geoptimaliseerde beelden, CSS en Javascript. Ook compressie van deze scripts helpt hierbij.

Een groot deel van je bezoekers gebruikt mobiele devices, dus zorg dat de opmaak zich automatisch aanpast aan het gebruikte schermformaat (responsive layout), of zorg voor een dedicated mobiele website.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page