• Print
close

Wat is een domeinnaam?

domeinnaam

Wat is een domeinnaam?

Wil je als particulier of bedrijf met informatie op het internet, dan heb je een domein of domeinnaam nodig. Een domeinnaam bestaat altijd uit minimaal drie delen; bijvoorbeeld de domeinnaam

‘www.ikbeneenbedrijf.nl’

identificeert een bedrijf en koppelt dat aan een IP (internet) adres, bijvoorbeeld 189.0.0.3.
• Het ‘www’ deel geeft de host server aan
• het ‘nl’ deel is de zogenaamde ‘top-level domeinnaam’ en geeft aan wat het doel is van de organisatie. ‘nl’ geeft aan dat de organisatie vooral in Nederland actief is, terwijl ‘com’ een indicatie is dat de organisatie wereldwijd actief is en een commercieel doel heeft.
• het ‘mijnbedrijf’ deel is de 2e-niveau domeinnaam, en geeft weer wat de naam en vaak het doel van de organisatie is.

Een domeinnamen kan gekoppeld zijn aan meerder internet (IP) adressen, wat vooral belangrijk is als het gaat om een grote website met heel veel bezoekers, om te garanderen dat de website bereikbaar blijft.

De domeinnaam is ook het gedeelte van een website identificatie dat zichtbaar is in de adresbalk van je browser.

Registratie van domeinnaam

Domeinnamen moeten uniek zijn en geregistreerd worden bij door het overkoepelende internet-orgaan ICANN erkende registratie-organisaties. Je kunt deze gemakkelijk vinden op internet. Er zijn top-level domeinnamen voor bepaalde doeleinden, zoals ORG voor niet-commerciële organisaties en GOV voor overheidsorganisaties. De meeste top-level domeinnamen zijn geografisch en gekoppeld aan landen, zoals NL of BE.

Er zijn uiteraard miljoenen domeinnamen, vaak bestaande uit een persoonlijke of een bedrijfsnaam, maar er zijn ook meer algemene, zoals music.com of travel.info. Soms hebben bedrijven dergelijke generieke domeinnamen gebruikt om een merk te creëren. Niet iedereen kan zomaar elke domeinnaam registreren, zelfs als die nog vrij is. Domeinnamen die de naam van bekende bedrijven of personen bevatten, zijn vaak beschermd door een wettelijk handelsmerk. Er is een levendige handel in domeinnamen en er zijn gespecialiseerde bedrijven die zich uitsluitend hiermee bezighouden.

Domeinnamen geven niet alleen je gewenste identeit aan op internet, ze zijn ook van steeds groter belang door de toename van de handel op internet. Een domeinnaam is vaak de basis om een merk te bouwen, voor adverteren en ook van belang voor zoekmachine optimalisatie. Een voorbeeld: als je LEREN AGENDA’S verkoopt is het belangrijk dat je domeinnaam die exacte woorden bevat; mensen die leren agenda’s zoeken via Google zullen dan jouw website eerder zien dan als je domeinnaam alleen het woord AGENDA’S bevat.

Uiteraard zijn veel domeinnamen inmiddels bezet en kan het enige moeite kosten om nog een vrije domeinnaam te vinden. Heeft je website een commercieel doel, dan kan het nuttig zijn om vooraf na te denken over de keywords die voor jouw business belangrijk zijn. Heb je deze bepaald, dan kun je kijken of er nog een domeinnaam beschikbaar is voor een van die kewyord(combinatie)s. Deze naam kun je dan registreren in combinatie met bijvoorbeeld .com. Wil je er zeker van zijn dat deze naam niet door andere gekopieerd/geregistreerd wordt, dan kun je deze ook in combinatie met .nl/.be etc laten registreren. De kosten zijn niet hoog; voor een .nl of.com domeinnaam is dit doorgaans € 10,- tot € 15,- per jaar.

No Comments

Leave a reply

Post your comment
Enter your name
Your e-mail address

Story Page